Bu bölümde yer alan notlarda, MS Access (97 & 2000) uygulamalarınız için kendi menülerinizi nasıl oluşturabileceğiniz anlatılmıştır. Bu sayede formlarınızı, raporlarınızı, kodlarınızı vb. menüden seçerek kullanabilirsiniz. (Access 95 kullananlar menüden Tools -> Add Ins -> Menu Builder bölümünü kullanabilirler)
MENU ÇUBUĞU OLUŞTURMA
a) Menu çubuğu oluşturmak için varolan menüden View -> Toolbars -> Customize… seçilir veya menünün üstüne gelip mouse sağ tuşa tıklanır, açılan menüden Customizeseçilir.
b) Customize penceresi açılacaktır. Bu pencerenin Toolbars sayfasındaki New düğmesine basılarak yeni bir menü çubuğu oluşturmaya başlanır. (Aşağıdaki işlemler yapılırken Customize penceresi sürekli açık kalacaktır, bunu unutmayın)
c) Çıkan pencereye oluşturacağınız toolbar için bir isim yazılıp OK düğmesine basılır. (Örneğin BenimMenum yazınız)
d) Ekranda yeni, boş bir menü çubuğu görülecektir. Bunu tutup, mouse’la sürükleyerek default menünün (her zaman kullandığımız menünün) altına bırakalım. Böylece onunla daha rahat çalışabiliriz.
e) Yine Customize penceresinin Toolbars sayfasına dönelim. Menü çubuğumuzun özelliklerini görmek için propertydüğmesine basalım.
i) En üste toolbar’ımızın adı yazmakta
ii) Type bölümünü menu bar yapalım. (Bu kısımdan, popup menu ve toolbar da aynı yöntemle yapılabilmektedir. Biz şimdilik menu yapmayı öğreniyoruz ama diğerlerinin de bundan bir farkı yok)
iii) Allow Docking bölümünden menünüzün ne şekilde durabileceğini sınırlandırıyoruz. (Yanaşma izinleri)
(a) Allow Any - Menümüz ekranın her köşesine tutturulabilir. Yani üst ve alt kenara tutturulsanız yatay, sol ve sağ kenara tutturulsanız dikey durur.
(b) Can’t Change - Menümüz bulunduğu doğrultuda kalır. (Örneğin dik duruyorsa, kullanım anında yatay menü yapılamaz)
(c) No vertical - Menümüzü dikey menu yapamayız (yani ekranın sol ve sağ yanlarına dikey olarak tutturamayız)
(d) No Horizantal - Menümüzü yatay menu yapamayız
iv) Diğer özellikler
(a) Show on Toolbars menu – Menümüzün ismi toolbars menüsünde gözükür. Yani mouse sağ tuşla menülere tıkladığımızda çıkan listede görünür
(b) Allow Customizing – Menüde değişiklik yapma izni
(c) Allow Resizing – Menünün boyutunu değiştirme izni
(d) Allow Moving – Menüyü hareket ettirme izni
(e) Allow Showing/Hiding – Menüyü gizleme – gösterme izni
Kutular işaretli ise sözü edilen izin verilmiştir, işaretli değilse izin verilmemistir.
Customize penceresinin Toolbars sayfasındaki listede, menümüzün adının yanındaki kutu işaretli ise menümüz gözükür, işaretli değil ise menumuz gözükmez.
MENU ÇUBUĞUNA ALT MENÜLERİ VE KOMUTLARI YERLEŞTİRME
Bir önceki bölümde boş menu çubuğunu nasıl oluşturacağımızı ve hangi özelliklerini nasıl değiştireceğimizi gördük. Şimdi boş menu çubuğumuza alt menuleri ve komutları nasıl yerleştireceğimizi göreceğiz. Önce şeklen menümüzü bitirip, bir sonraki bölümde de çalıştıracağı makro ve fonksiyonlarla eşleştireceğiz.
a) Customize penceresindeki Commands bölümüne geçelim
b) Alt menü oluşturmak için (yani tıklandığında birçok komutun gözükeceği menu grubu) Categories bölümünün en altında yer alan New Menuseçeneğini seçelim.
c) Commands bölümünde görünen New Menu satırını mouse’la tutup menümüzün üstüne bırakalım. Bu hareketi birkaç defa yapıp menümüze birkaç adet alt menu yerleştirelim. (Alt menu içine başka alt menu yerleştirmek de mümkündür)
d) Şimdi sıra geldi komutları yerleştirmeye. Categories bölümünden File’ı seçelim. Commands bölümünde gözüken Custom (en üstte) satırını tutup menümüzde uygun bölümlere yerleştirelim. Genelde Custom’lar Alt menüler içine yerleştirilir. Bu işlemi gerektiği kadar tekrarlayalım.
e) Menünün iskeletini oluşturduk. Şimdi, menümüzde yer alan alt menu ve komutların özelliklerini değiştirelim. Bir alt menu veya komutun (Custom) üzerine mouse sağ tuş ile tıklayalım.
i) Name bölümüne görünecek ismi yazalım
ii) Change Button Image bölümünden, istiyorsak komut için resim seçelim
iii) Menümüzde birçok komut varsa Begin a Group ile komutları gruplandıralım. Bunun için yeni grubun başlayacağı komut mouse sağ tuş ile seçilip, Begin a Grouptıklanır.
Artık menu çubuğumuz, menümüzde yer alacak alt menüler ve komutlar hazır.
Not : Categories ve Commands bölümünde yer alan hazır komutları da menümüze yerleştirebiliriz. Örneğin Categories’den File bölümünü, Commands’den Print…komutunu seçip bunu menümüze yerleştirebiliriz.
MENÜ KOMUTLARINI MAKRO VE FONKSİYONLARLA EŞLEŞTİRME
Şimdilik menümüz hazır ama menüde yer alan komutlara basınca şu an hiçbir işlem yapmayacaktır çünkü menu komutlarımızı herhangi bir makro veya fonksiyonla eşleştirmedik. Bu işlemi yapmak icin:
a) Menümüzden bir komuta mouse sağ tuş ile tıklanır. Açılan pencereden property bölümü seçilir.
b) On Action bölümüne çalıştırmak istediğimiz Macro’nun adı yazılır. Örneğin bir formu açan makronun adını yazabiliriz.
c) Macro değil de bir function çalıştırılacaksa =fonksiyonAdi() yazılır. Eğer fonksiyonumuz parametreler alıyorsa, parametreler arasına virgul (,) konur. Örneğin:
=FormAc(“MusterilerFormu”,”KayitEklemeModu”)
Bütün eşleştirmeler yapıldıktan sonra OK düğmelerine basılarak bütün pencereler kapatılır. Menümüz kullanıma hazırdır.
Tabii bu bölümü iyi kullanabilmeniz için makro veya modul kullanımını bilmeniz lazım. Ben çok kısa olarak bir formu açan makroyu nasıl oluşturabileceğinizi anlatayım:
i) Macro bölümüne geçilir
ii) New düğmesine basılarak yeni macro sayfası açılır.
iii) Action bölümünde kullanabileceğiniz komutlar yer almaktadır. Buradan OpenForm seçilir.
iv) Aşağıda yer alan Form Name bölümüne açılmasını istediğimiz formun adı yazılır veya listeden seçilir.
v) Macro kaydedilip çıkılır.
Artık menü komutlarımızın On Action bölümünde bu makroyu kullanabiliriz. Aynı şekilde report açan makro komutuna da bakınız. Macro kullanımı oldukça basittir, kolay çözebileceğinizi düşünüyorum. Modül kullanımı için, eğer bu konuda hiç bilginiz yok ise MS Access’de Programlamaya Giriş başlıklı yazıya bakabilirsiniz.
MENUYU NERELERDE, NASIL KULLANABİLİRİM?
a) Eğer uygulamanız açıldığında oluşturduğunuz menünün gözükmesini istiyorsanız
i) Menuden Tools -> Startup 'ı seçiniz.
ii) Menu Bar bölümüne kendi menünüzün adını yazınız.
Bundan sonra uygulamanız açıldığında sizin menünüz gözükecektir. (Not: Access’i eski halde açmak için uygulamanızı (mdb dosyanızı) açarken shift tuşuna basınız, açılana kadar parmağınızı kaldırmayınız)
b) Bir form açıldığı vakit menünüzün gözükmesini istiyorsanız.
i) Formunuzu seçip, design düğmesine basınız. Yani tasarım halini açınız.
ii) Form nesnesi seçiliyken (yani formunuz açıldığında başka hiçbir nesneyi seçmemişken) menüden View -> Property ’i seçiniz.
iii) Açılan pencerenin Other sayfasına geçiniz, Menubar bölümüne menünüzün adını yazınız.
Bundan sonra bu form açılınca formunuzla birlikte menünüzde gözükecektir.
Menüler hakkında diyeceklerim bu kadar. Hepinize kolay gelsin.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.