Pinhole yani İğne Tekniği fotoğrafçılıkta kullanılan en eski yöntemlerden biridir. Bu yöntem karanlık kutu veya karanlık oda adıyla da bilinir. İlk zamanlarda fotoğraf çekmenin yollarından biriyken, bugün deneysel fotoğrafçılıkta ciddi şekilde tercih edilir.
İğne deliği tekniğinin mantığı ise oldukça basittir. Karanlık bir kutuya küçük bir delikten giren ışıklar , objeleri ters bir şekilde ışığa duyarlı yüzeyde oluşturuyor. Bu delik günümüz fotoğraf makinelerindeki objektif görevini görüyor.
Açılan bu deliğin karşısına film ya da fotoğraf kağıdı konularak bu karanlık kutu fotoğraf çekmeye hazır hale geliyor.
Sadece karanlık kutu, film ve küçük bir delik ile uygulanan bu yöntem, fotoğrafçılığın temel ilkelerine dayanıyor. Bu nedenle fotoğrafçılık yapan kişilerin kendisini geliştirmesini sağlıyor.
İğne deliği tekniğinde vizör bulunmadığından hayali bir kadrajla çekimler yapılıyor. İlk başta istenilen kareler alınamasa da zamanla doğru açı ve kadraj oturtuluyor. Bu da kadraj bilgisini geliştirirken aynı zamanda yaratıcılığı ve ışık bilgisini de arttırıyor
Bu yöntemin kullanımı oldukça basittir. Üstelik maliyeti de azdır. İlk olarak fotoğraflayacağınız nesneyi belirledikten sonra karanlık kutuyu buraya çevirin. Kutunun ne kadar ışık alacağına ve kadraja karar verdikten sonra deliği kapatan bandı pozlama bitene kadar açıp kapatın. Bu sayede konudan gelen ışıklar karanlık odaya girecek film veya fotoğraf kağıdı üzerine düşmüş olacak.
Sonrasında normal filmli fotoğraflarda olduğu gibi karanlık bir odada banyo işlemi yapılıp görüntü elde ediliyor. Filmin doğru tarafını bulmak için çentikleri kullanabilirsiniz.
Pozlama süresi ise çekim yapacağınız mekana ve ışık yoğunluğuna göre değişiklik gösterir. İyi ışıkta 20 saniye pozlama yeterken, özellikle iç mekanda yapılan ve ışığın yetersiz olduğu yerlerde pozlama süresi 2 saate çıkabilir.
İğne Deliği Fotoğrafçılığı Yapmak İçin Ne Gerekir?
Öncelikle sağlam bir kutu gerekir. Işığın sızmasını ve yansımasını önlemek için kutunun birleşim yerleri siyah bantla kapatılmalı, içi ise siyah kağıtla veya boya ile kapatılmalıdır. Ardından ışığın gireceği delik açılır. Magazinin her iki tarafına da film sabitlenir. Film ve delik konumları ayarlanır. Bu işlemler yapıldıktan sonra karanlık kutu fotoğraf çekmeye hazır.
Malzemeler;
- 13x18cm 100 tabaka film
- PVC Magazin
- Siyah boya ve bant
- Sağlam bir kutu
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.