Fotoğrafta yatay, dikey ve çapraz çizgilerin önemi

 Fotoğrafta dikey çizgiler
Gökdelenler ve ağaçlar gibi nesneler fotoğraflara çok farklı etkiler katabilmektedir.
Dikey çizgileri çekerken de makinenizi dikey şekilde tutarak çekmelisiniz. Tıpkı yatay çizgilerde yatay çektiğiniz gibi dikey çizgilerde dikey şekilde çekiliyor. Bu şekilde olmasıyla fotoğraflar daha etkileyici olur ve konunun uzunluğu yüksek görünür.
Eğer konu çok yüksek ise ve o yüksekliği kadraja sığdırma şansınız yoksa, yatay şekilde tutup çekebilir ve fotoğraf karesine sığmadığı hissini verebilirsiniz.

Dikey çizgilerin, fotoğraf karelerinin kenarları ile paralel tutulması gereklidir. Her zaman mümkün olmasa da yapabildiğiniz her zaman bunu yapmanız gereklidir. Genellikle yukarı doğru nesne çekerken sonuna doğru incelir sivrilir bu sebepten sonunu paralel çekmeniz biraz zorlaşır, o zaman da merkezi mümkün olduğunca düz ve paralel tutulması gerekir.

Dikey çizgiler, yatay çizgilerle kullanıldığı zamanlarda daha güçlü etkiler oluşturur. İnsanlar, ağaçlar ve binalar dikey çizgilere örnek olabilir

Fotoğrafta yatay çizgiler
Fotoğrafta kullanılan yatay çizgileri fotoğrafa; denge, kararlılık ve sakinlik kazandırırlar.
Genellikle ufuk çizgisi fotoğraflarda en çok kullanılan yatay çizgilerdendir ve fotoğrafı bölmek için kullanılabilir.

Ufuk çizgisininin sakinlik hissini vurgulamak isterseniz, fotoğrafı yatay şekilde çekmeniz gerekir. Ufuk çizgileri zaman zaman fotoğraflara durgunluk vermekte, bu durgunluğu önlemek için fotoğrafta dikkati üzerine çekecek nesneler kullanmanız gereklidir. Ufuk noktalarını fotoğrafın ortasına yerleştirdiğinizde de fotoğrafta istediğinizi yakalayamazsınız. 1/3 kuralı burada da işimize yarayacak ve ufuk noktasını üst veya alttan 1/3 olacak şekilde yerleştirip çekmeniz ile isteğiniz fotoğrafı yakalarsınız veya daha da yaklaşırsınız. Fotoğraflarda yatay çizgiler ile oluşan katmanlar fotoğrafa şablon ve ritim yaratacağından fotoğrafın odak noktası halindedir. Dikey çizgilerde söylediğimiz gibi paralellik çok önemli, paralel olmayan bir fotoğrafa bakmak kadar rahatsız edici bir şey yoktur. O yüzden dikkat ederek paralelliği yakalamaya çalışın

Fotoğrafta çapraz çizgiler
Diagonal yani, çapraz çizgiler, fotoğrafta odak noktası olduğu için ve izleyicinin gözünü yönlendireceği için fotoğrafın izlenmesini kolaylaştırır. Başka çizgilerle kesiştiklerinde ise ilgi noktası yaratır ve perspektifle birlikte fotoğrafa derinlik sağlar. Fotoğrafa dinamiklik ve hareket sağlar.
İnsanların fotoğrafı görme şekilleriyle ilgili olarak yapılan pek çok çalışmada fotoğrafa bakan bir insanın soldan sağa veya sol alt köşeden sağ üst köşeye doğru olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu sonuca göre fotoğraflarınızda sol alt köşeden sağ üst köşeye doğru çapraz çizgilerin olması izleyicinin gözünü yormayacaktır.
Çok fazla çapraz çizgi karmaşık ve kafa karıştırıcı olacağından dolayı fotoğrafı bozabilmektedir. Çizgiyi merkez ve köşegenlerden biraz kaydırmak daha iyi sonuçlar almanızda faydalı olacaktır. Değişik yönlere gidip birbirleriyle kesişen çapraz çizgiler fotoğrafa hareket hissi katabilir.
Daha önceki yazılarımızda anlattığımız yatay ve dikey çizgilerde olduğu gibi birbirini takip eden çapraz çizgiler fotoğrafları çok etkili kılmakta ve bir anda fotoğrafın konusu haline bile gelebilmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın