Fotoğrafta Netleme

Focus yani odak, konu üzerine alınan netliktir. Objektif üzerinde bulunan bir çember ile ayarlanır.
DSLR makinelerde kullanılan objektiflere ve makinelerin modeline göre farklı netleme seçenekleri bulunur. Bunlar; Manuel (M) ve Auto Focus (AF) yöntemleridir.
Hangi netleme türünün kullanılacığı ise yapılacak çekime göre değişir. Haraketli, durağan hem haraketli hem de durağan olan nesneler için uygun olan odaklama yapılmalıdır.
Manuel focus ise objektifte bulunan bir çember ile yapılır. Bu sayede istenilen yere netlik alınabilir.
Hem objektif hem de makina üzerinde yapılabilir. Kamera üzerinde yapmak için, netlik almak istediğiniz bölgeyi joystick ya da oklar seçersiniz. Netleme noktasının üzerinde olan yer, hareket etse dahi netliği bozulmaz. Çerçevenin dışına çıkana kadar odakta kalmaya devam eder. Yeni üretilen makinelerde LCD ekran üzerinden dokunmatik olarak da bu seçim yapılabilir.

Otomatik Netleme (AF mode)
Auto focus özelliği bazı objektiflerde bulunan, konu üzerine otomatik netlik almaya yarayan bir özelliktir. Profesyonel makinelerde deklanşöre bir kere basıldığında netlik alınabilir. Son dönemde çıkan makinelerde LCD üzerinden konuya dokunarak da focus yapılabilir. Ancak hareket halinde netliğin bozulma ihtimali vardır.
AF modda kullanılacak 2 netleme yöntemi vardır. Single Focus ve Continous Focus

Tek Dokunuş ile Netleme (Single Focus)

Deklanşöre yarım basılarak yapılan netlemedir. Elinizi çekene kadar alınan netlik bozulmaz. Yarım basılı tutarak kadrajda açı, yön gibi değişiklikler yapabilir. Fakat konu kadraj dışına çıkarsa odaklama bozulur. İstediğiniz odaklamayı alamazsanız elinizi tamamen çekip tekrar yarım basarak odaklayabilirsiniz.
Bu netleme yönteminde deklanşöre yarım basıldığında pozlama da yapılmış olur. Bu şekilde odak aldıktan pozlama ile oynanamaz. Sabit ve manzara çekimlerinde kullanılır.


Continuous Focus
Sürekli değişen netleme de denir. Netlik almak için deklanşöre yarım basılır. Bu mod hareketli konuların çekimi için daha uygundur. Elinizi deklanşörden çekene kadar konunun netliğini bozmaz. Obje kadraj dışına çıktığında netliği başka bir obje üstüne alır. Spor müsabakaları, giden arabalar ya da kuş çekimleri için kullanılır.
AF modunda çekim yapmak fotoğraf çekimleri için kullanışlı olsa da video çekimlerinde bazı dezavantajları vardır. Konuya otomatik netleme aldığında çerçeve içinde çok fazla hareket ederse objektif netlemeyi başka bir noktaya kaydırabilir. Bu objektifin kalitesi ile de ilgilidir. Özellikle prime lenslerde otomatik odak yerine el ile odak almak daha doğrudur.

Objektif Üzerinden El ile Netleme (Manuel Focus)

Lens üzerinde bulunan netlik çemberi ile oynayarak istediğiniz konuya netlik alabilirsiniz.
Manuel netlemenin diğer bir avantajı işe alan derinliğidir.
Diyafram değerine de bağlı olarak fotoğraf çekimlerde alan derinliğini istediğiniz gibi kontrol edebilir ve konuyu ön plana çıkartabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın