Fotoğrafta ışık çeşitleri

Sert Işık
Tek bir kaynaktan direkt olan gelen yoğun ve güçlü ışıktır. Açık bir Havada güneşten gelen ışık, karanlık bir yerde yanan mum ve spotlar sert ışığa örnek olarak gösterilebilir.
Kontrastı yüksek bir ışık türüdür. Konunun dokusunu vurgular. Buna bağlı olarak sert gölgeler oluşturur..
Yumuşak Işık (Soft Light)
Dağınık ışıkla yapılan aydınlatmadır. Mekânın geneline ışık yayılır. Hafif kapalı ya da bulutlu günde, ya da sert gelen ışığı reflektör veya difüzör ile süzülerek kullanılan ışıklar yumuşak ışığa örnek olarak gösterilebilir.  Kontrastı düşüktür. Genel bir aydınlatma yapar. Ana kaynaktan gelen ışığın oluşturduğu gölgeleri yok etmek için de kullanılır.

Yönlerine Göre Işık Çeşitleri

Anahtar Işık (Key Light)
Kamera veya fotoğraf makinesi ile konunun birleştiği çizgiden kırk beş derecelik açıyla kameranın yakınına yerleştirilir. Genellikle sert ışık kaynağı kullanılır.
Anahtar ışığın en önemli özelliği yapılacak pozlamayı doğrudan etkilemesidir. Çekilecek kareye dinamizm ve canlılık katar. Konunun dokusunu ön plana çıkartır. Buna bağlı olarak sert gölgelere neden olur.
Dolgu Işık (Fill Light)
Ana ışığın tam tersi tarafa ve yine 45°lik açıyla ya da kamera yada fotoğraf makinesinin tam yanına yerleştirilir.  Sert ve yumuşak ışığın yaklaşık 3/1 oranında kullanılır. Bu oran çekilecek sahneye ve mekâna göre değişiklik gösterebilir. Fotoğrafta kontrastı azaltır.
Arka Işık (Back Light)
Konunun arkasına, genellikle konuya arkadan ve yukarıdan bakacak şekilde yerleştirilen sert ışık kaynağıdır. Konunun üstünü ve kenarlarını bir çizgi halinde aydınlatarak onun arka fonla karışmasını engeller.

Portre Işıkları 

Portre çekerken kullanılacak ışıklar şiddetine ve yönüne göre gruplara ayrılır.
1.    Cephe Işığı 
Cephe ışığı ana kaynağın yol açtığı gölgeli alanları yumuşatmak veya yok etmek için kullanılır. Çoğunlukla konunun 45 derece yanı ve 45 derece yüksekliğinde tutulur.
2.    Tepe Işığı
Doğal ve yapay olarak kullanılabilir. Tepeden gelen ışıktır. Konun arkasına yansıyan gölgeleri yok etse de bazı yerdeki gölgeleri aşağıya doğru uzatır. Yapay olarak yukarıdan verilebileceği gibi doğal olarak güneşin tepede olduğu zamanlar da tepe ışığı olarak kullanılabilir. 
3.    Yanal Işık
Yan taraftan verilen ışıktır. Konunun belli bir tarafını vurgulamak için kullanılır. Dokuyu vurgular, detayları ön plana çıkartır.
4.    Ters Işık
Konunun arkasından gelen ışıktır. Bu nedenle konunun ve çevredeki diğer nesnelerin gölgeleri doğrudan objektifin üzerine düşer. Bu nedenle kontrastlı ve siyah ağırlıklı fotoğraflar elde edilir. Yoğun olarak kullanıldığında siluet etkisi alınır. Güneşin doğduğu ya da battığı sırada çekilecek fotoğraflarda ters ışık kullanılabilir.
5.    Alttan Işık
Efektif görüntüler elde etmek için kullanılır. Yoğunluğa bağlı olarak aşağıya koyularak arkaya düşen gölgeleri yok etmek için de kullanılabilir. Ancak doğru kullanılmazsa yapıyı bozar.

High key ve Low key ışık

High key yüsek ışık kaynağı ile yapılan aydınlatmadır. Konu ve arka planda yoğun beyazlık oluşur. Gölgeleri yok etmek için diğer ışık kaynaklarını da kullanmak gerekir.

Low key ise düşük ışıkta yapılan çekimdir. Arka plan karartılıp konu ön plana çıkartılır. İyi ve istenilen etkiyi almak için düşük diyaframlı lensler kullanılması gerekir. ISO’yu yükselterek yapılan low key çekimlerde gren oluşacağından fotoğraftan beklenen netlik alınamaz

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın