Oluşturdukları görüntüye göre film çeşitlei
1. Polaroid Filmler
Anlık görüntü veren filmlerdir. Çalışma ilkesini kısaca anlatmak gerekirse; pozlanan bölüm renkli, silindir biçimindeki boya kağıdından geçer. Burada pozdaki renkler boyanır beyaz kısımlar ise boyanmaz. Ardından çeşitli kimyasallar ile işlenir ve makinenin alt kısmında çıkar.
2. Siyah – Beyaz Filmler
Bu filmler siyah beyaz tonları ortaya çıkaracak kimyasallardan oluşur. Genellikle yüksek kontrastlı, siyah beyaz fotoğraf çeken kişiler tarafından tercih edilir.
3. Renkli Negatif Filmler
Film temelinde ışığa duyarlı bileşik 3 tabaka vardır. Bu tabakalar kırmızı, mavi ve yeşil (RGB) renklere hassastır. Mavi tabakanın altında ayrıca sarı bir tabaka bulunur. Bunun amacı kırmızı ve yeşil tabakaya mavi ışığın etki etmesini önlemektir.
4. Renkli Pozitif Filmler
Görüntüler ilk olarak siyah beyaz, ardından da renklerin ortaya çıkması için ikinci banyoda yıkanır.
5. Kızılötesi Filmler
Kızılötesi ışığa duyarlı filmler ile çekilir. Netlemede büyük oranda sıkıntı yaşanır. Bunu gidermek için diyaframı düşürmek gerekebilir.
Kızılötesi filmlerin ISO değerleri tam olarak doğru değildir. Bu nedenle kızılötesi fotoğraf çekecek olan kişilerin kendi ISO değerini deneyerek bulması gerekir.
Hızlarına göre film çeşitleri
Filmler yavaş, orta ve hızlı olmak üzere 3 gruba ayrılır. Çekilecek sahnenin koşulları ve ışık durumuna göre film seçimi yapılır. Yanlış film kullanmak yanlış pozlamaya neden olur.
Yavaş Filmler
ASA değeri 16-40 arasındandır. Film üzerindeki grenler küçüktür. Işığın iyi olduğu ve durağan nesnelerin çekiminde kullanılır. Keskinlikleri yüksektir. Ayrıca pozlama süresi oldukça yavaştır.
Orta Hızlı Filmler
ASA değeri 50-100 arasındadır. En sık tercih edilen film türüdür. Işığın normal seviyede olduğu, konunun çok az haraketli olduğu yerlerde tercih edilir. Üzerindeki grenler yavaş filmlere göre daha büyüktür. Bu da keskinliği azaltır.
Çoğunlukla dış çekim, portre ve geniş manzara fotoğraflarında kullanılır.
Hızlı Filmler
ASA değeri 800 ile 3200 arasındandır. Işığın yetersiz olduğu ve haraketli konuların çekiminde kullanılır. Üzerindeki grenler oldukça büyüktür. Bu nedenle keskinlik çok azdır.
Gece çekimlerinde, kapalı ve ışığın az olduğu mekanlarda, çok haraketli konuların olduğu alanların çekiminde hızlı filmler kullanılır.
Boyutlarına göre film çeşitleri
Film Boyutları
Kullanılacak film boyutu yapılacak işin türüne göre belirlenir. Film boyutu görüntüden alınacak keskinliğe doğrudan etki eder. Büyük filmlerde keskinlik fazla iken, küçük filmlerde keskinlik azdır.
Farklı markaların ürettiği aynı boyuttaki filmlerde renk, keskinlik ve kontrast farkları görülür. Bu özelliklerin kalitesi arttıkça fiyat da artar.
Minyatür Filmler
Minyatür fotoğraf makinelerinde kullanılır.
Küçük Filmler
Boyutları 18×24 – 24×36 olan filmlerdir.
Orta Boyuttaki Filmler
Şerit halindeki filmlerdir. Genişliği 4,5 veya 6 cm, boyu ise 80 cm’dir.
Büyük Filmler
Piyasadaki en pahalı filmlerdir. Boyutları 20×25’den büyüktür.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.