Otomatik Mod
Otomatik mod genellikle yeşil renkte A veya A+ işaretiyle ifade edilir. Bu modda tüm pozlama değerlerini fotoğraf makinesi ışığa göre kendisi ayarlar ve size sadece deklanşör’e basmak düşer. Fotoğraf makinesini ilk alan birçok kişi bu modu kullanır. Bazı çekimler otomatik modda yapılamaz, manuel olarak ayarlamak gereklidir. Yeni başlayanlara manuel modda kullanmak zor gelir. Fotoğrafçılıkta ilerlemek istiyorsanız manuel modda da çekim yapmayı öğrenmelisiniz.
Manuel
Çekim modları içerisinde en kullanışlı olanı manuel seçeneğidir. Bir çok kişi için manuel modu öğrenmek biraz zor gelebilir. Manuel mod makine üzerinde M harfi ile gösterilir. Manuel modda iken makinenizin tüm değerlerini kendiniz ayarlarsınız. Diyafram, ISO, enstantane ve beyaz değeri gibi tüm değerleri siz ayarlarsınız ve her ayarda farklı sonuç elde edersiniz. Manuel modunu genellikle mevcut ışığa göre tüm ayarları yapabilen kişiler kullanır.
Portre Modu
Portre modu portre çekimleri içindir. Portre modunda fotoğraf makineniz sizin için küçük diyafram değeri seçer ve odakladığınız nokta dışını olabildiğince flu yapar. Tabi bu flu arkaplan kullanacağınız lense göre değişiklik gösterecektir çünkü f/1.8 ile f/3.5 arasında ki sonuçlar farklıdır.
“Portre modunda arka plan bulanıklaştırılarak çekilecek kişi ön plana çıkarılır. Bu modda, tam otomatik çekim moduna kıyasla renk tonları parlar ve saç rengi yumuşatılır.”
Bu da diyafram değerinin açılması ile oluşur. Ayarları yaparsanız, diyafram öncelikli mod ile ya da manuel mod ile de aynı benzer sonuçları elde edebilirsiniz.
Ayrıca arkaplanı flu yapmak için yapılması gerekenlerden birisi de arkaplan ile obje arasında mesafe olmasıdır. Arkaplan ile obje arasındaki mesafe arttıkça flu olma oranı artar.
Ayrıca portre fotoğraflarına en önemli olan göz’dür.Portre fotoğrafa ilk bakıldığı esnada göze bakılması sebebiyle göze odaklamanız daha iyi olacaktır.
Makro Mod(Yakın Çekim Modu)
Üzerinde çiçek simgesi yer alan moddur. Genellikle yakın çekimlerde kullanılır. Çicek, böcek gibi küçük nesneleri çekmek için kullanılı. Makro modunda dahili flaş kullanmamanız daha iyi olacaktır çünkü yakın çekim yaptığınız için dahili flaş nesne üzerinde patlama yapacaktır, böyle durumlarda harici flaş kullanmanız daha sağlıklı sonuçlar verir. Yakın mesafede çekim yapacağınız için alan derinliği sebebiyle netleme daha zor olacaktır.
Manzara Modu
Bu mod dağ gibi bir simgeyle gösterilir. Bu modda flu çekilen hiçbir yer olmaz. Fotoğraf makinesi fotoğrafı olabildiğince net çeker. Diyafram değeri portre modunun tam tersi daha yüksek olur.(F/22 gibi) Enstantane değeri daha düşüktür. Tripod ile çekim yapmanız daha sağlıklı sonuçlar verecektir.
Bulb Modu
Bulb modu fotoğraf makinelerinde B harfi ile simgelenir. Fotoğraf makineleri diğer modlarda 30 saniyeden daha fazla süre pozlamaya izin vemez. 30 saniyeden daha uzun süre pozlama yapmak istiyorsanız bulb modunu seçmelisiniz. Bazı makinelerde bulb modu bulunmaz ve manuel mod ile yapılır. Bulb modunda deklanşöre bastığınız süre boyunca makineniz çekim yapacaktır. 40 saniye çekim yapmak için 40 saniye boyunca deklanşör basılı kalmak zorundadır. Ancak bu durumda makineniz hareket edebileceğinden dolayı tripod ve kumanda kullanmalısınız. Bu özelilik daha çok yıldız pozlama veya ışıklı boyama çekimleri için kullanılır.
Diyafram Öncelikli Mod
Diyafram öncelikli mod fotoğraf makinelerinde A veya AV ile ifade edilir. Bu mod ile diyafram dışındaki tüm pozlama değerlerini fotoğraf makineniz ayarlar diyafram değerini ise siz ayarlarsınız. Alan derinliğinin önemli olduğu fotoğraflarda bu mod kullanılır. Portre çekimlerinde de kullanılabilir. Ayrıca bu mod diyaframın alan derinliği üzerindeki etkisini öğrenmek için kullanışlı bir moddur.
Fotoğraf makinelerinde genellikle üst kısımda olan mod ayarlama tekerleğini AV veya A harfi bulunan moda getirdiğiniz zaman diyafram öncelikli moda geçmiş oluyorsunuz. Bu modda makine Enstantane değerini kendisi seçer, siz Diyafram ve ISO değerini kendimiz seçebiliriz. Çoğu kullanıcı bu modu sürekli kullanmaktadır.
Arkaplanın flu olmasını istediğimiz zamanlarda diyaframı açılır, arka planın net olmasını istersek diyafram kısılır.
Enstantane Öncelikli Mod
Enstantane hızı perde hızı demektir yani deklanşör tuşuna bastığınız anda sensöre düşecek olan ışık süresini belirler. Makinenin üst kısmında bulunan mod değiştirme tekerleğini TV yada S harfine getirdiğiniz zaman enstantane öncelikli moda geçmiş olur. Bu modda diyafram değerini makine seçer , Enstantane değerini bize bırakır. Hızlı hareket eden objelerin çekilmesinde veya sahnenin yavaşlatılmasını istediğimiz zamanlarda bu modu kullanabiliriz.
Enstantane öncelikli mod fotoğraf makinelerinde TV veya S ile gösterilir. Bu modda sadece perde hızını siz ayarlarsınız diğer pozlama değerlerini makineniz ayarlar. Hareketli nesneler için kullanılan bir moddur.
Spor Modu(Aksiyon Modu)
Hareket eden nesne ve kişilerin fotoğraflarını daha net çekmek için kullanılan moddur. Enstantane değeri yüksektir. Koşan veya hareket eden insanları, araçlar veya hayvanları çekmek için ışık koşullarının yeterli olduğu ortamlarda kullanılabilir.
Gece Modu
Gece modu ışığın az olduğu ortamlarda kullanılır. Fotoğraf makineniz gece modunda enstantane ve diyafram değerini düşürür. Gece çekim modunda enstantane değeri düşük olacağından dolayı tripod kullanmamız faydalı olabilir.
Program Modu
Program modu P harfi ile ifade edilir. ISO, pozlama telafisi, beyaz dengesi ve flaş’ı siz ayarlarsınız ancak enstantane ve diyafram değerlerini fotoğraf makinesi ayarlar. Diyafram ve enstantaneyi ayarlayacak zaman olmadığı, hızlı olmak gerektiği durumlarda kullanılabilir. Manuel mod öğrenme sürecinde, makinenin P modunda hangi diyafram ve enstantane değerlerini verdiğine bakmak ta faydalı olacaktır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.